Het absolute hoogtepunt van Emerce eDay was slotspreker Lawrence Lessig, de geestelijk vader van Creative Commons. Ik had beloofd er nog iets over te schrijven, maar dat was er bij ingeschoten. Dan maar gewoon de video, die sinds vrijdag op het YouTube-kanaal van Emerce staat.
In de Emerce die deze week verschijnt vatte ik het betoog van Lessig als volgt samen:
“In 1906 was er John Philips Sousa die de platenspeler verafschuwde. Hij was bang dat deze apparaten de artistieke ontwikkeling zouden stopzetten. De read-write cultuur, waarin mensen actief deelnamen aan de creativiteit, zou daardoor verdwijnen. Hiervoor in de plaats kwam de read-only cultuur waar de creativiteit werd geconsumeerd en de consument zelf geen deel nam aan het creatieve proces. Met de komst van het internet is de read-write cultuur weer terug. Bij de vele mashups op internet is echter de vraag: wie is de eigenaar van de creativiteit achter een filmpje waarin andermans beelden en muziek zijn gebruikt? De nieuwe scheppers worden niet op waarde geschat door grote bedrijven. Google bijvoorbeeld steekt het hoofd in het zand en denkt niet teveel na over de rechten van creatieve ideeën.”
Lessig maakte grote indruk op me. Niet alleen vanwege zijn verhaal over auteursrecht in deze nieuwe tijd van de Mashup Generatie, maar vooral ook door de wijze van presenteren. Presentatie kan een goed verhaal maken of breken. Lessig is niet simpelweg goed – zijn presentatiestijl is pure klasse. Anderen wisten het na afloop goed te verwoorden. “Deze presentatie is van TED-niveau”, zei Yuri van Geest (SPRX Mobile en medewerker van Emerce) tegen me. Ben van der Burg (WebAds, en schaatserrrr) vond het optreden van Lessig “een dikke vette tien.”
Over TED gesproken: kijk hier hoe Lessig ook op dat befaamde platform van ‘ideas worth spreading’ wist te imponeren: